Gaya hidup yang tepat untuk pesakit kencing manis adalah salah satu momen penting interaksi penuh dengan dunia luar. Mematuhi peraturan tertentu, anda boleh meningkatkan kualiti hidup. Dan ini bukan mengenai penolakan makanan yang lazat dan melakukan kerja -kerja fizikal yang melelahkan, melainkan mengenai kesederhanaan dalam segala hal. Gaya hidup pesakit kencing manis adalah gaya hidup yang sihat yang semua orang harus mematuhi.
Tugas utama seseorang yang menghidap diabetes adalah keinginan untuk mengimbangi penyakit menggunakan beberapa kaedah. Peranan penting dalam proses ini diberikan kepada peraturan pemakanan, aktiviti motor, buruh, rehat, dll.

Rejim ini adalah salah satu prinsip utama dan umum pemakanan diabetes. Pematuhan dengan rejim tertentu adalah penting untuk kejayaan langkah -langkah terapeutik. Dengan diabetes kedua-dua jenis 1 dan 2, disyorkan untuk mematuhi kuasa pecahan (sekurang-kurangnya 3-5 kali sehari), sementara rehat antara makanan tidak boleh melebihi 3-5 jam.

Peranan penting dalam rawatan diabetes jenis 2 dimainkan oleh diet. Anda atau program pemakanan lain dipilih bergantung kepada kesejahteraan pesakit dengan diabetes (ada obesiti, hipertensi arteri, dll.). Prinsip umum pemakanan dalam diabetes jenis 2 termasuk normalisasi metabolisme karbohidrat.
Untuk ini, semua produk dibahagikan kepada tiga kumpulan:

Dibenarkan (anda boleh makan sebanyak yang anda suka) – produk yang mengandungi karbohidrat dan serat kompleks;
terhad (boleh dimakan dengan ketat mengawal jumlah yang dimakan) – produk dengan kandungan lemak tepu;
Mereka dilarang (tidak disyorkan untuk dimasukkan ke dalam diet, hanya digunakan untuk menghapuskan serangan hipoglikemia) – produk yang mengandungi karbohidrat halus.
Oleh kerana kebanyakan orang dengan diabetes jenis 2 mempunyai berat badan yang berlebihan, matlamat utama langkah pemakanan adalah untuk menormalkan berat badan, yang diperlukan untuk mengurangkan penggunaan lemak dan mengurangkan kandungan kalori nutrien. Seseorang diabetes jenis 2 harus membangunkan peraturan pemakanan individu bersama -sama dengan doktor. Hanya pendekatan individu terhadap masalah berat badan yang berlebihan akan mencapai kesan dalam masa yang singkat.

Bagi pemakanan orang dengan diabetes jenis 1, biasanya tidak ada batasan untuk kandungan kalori. Pengecualian adalah kes berlebihan berat badan pada pesakit. Tetapi kerana kanak -kanak dan remaja biasanya mengalami diabetes jenis 1, pemakanan mereka, sebaliknya, harus penuh.
Di sini, penekanan utama bukan pada pilihan produk, tetapi pada perakaunan kuantiti yang dimakan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa terapi insulin yang mencukupi menunjukkan idea yang jelas tentang jumlah makanan yang dimakan, kerana dos insulin secara langsung bergantung kepada ini. Untuk melakukan ini, saintis telah membangunkan jadual unit roti yang membolehkan anda mengira produk yang mengandungi karbohidrat dalam diet.

Unit roti (HE) adalah penunjuk bersyarat bilangan produk yang mengandungi 10-12 g karbohidrat. 1 GEE meningkatkan tahap glukosa dalam darah dengan 1.5-2 mmol/L. Untuk mengambil 1 hee dalam sangkar, dari 0.5 hingga 4 hanya insulin diperlukan.
Bagi semua orang yang menghidap kencing manis, penting:

Jangan terlepas makanan;
Ikuti berat badan anda;
hadkan penggunaan garam untuk mengekalkan tekanan darah normal;
Minum sekurang -kurangnya 1.5 liter air setiap hari;
Tidak termasuk/hadkan pengambilan minuman beralkohol;
kerap melakukan satu set latihan fizikal;
Ia cukup untuk mendekati pilihan produk, dengan mengambil kira jumlah makanan yang dimakan.

Untuk mengekalkan tahap normal glukosa dalam darah dan pencegahan penyakit kardiovaskular, pesakit kencing manis ditunjukkan aktiviti fizikal biasa dengan beban sederhana. Aktiviti fizikal adalah komponen penting terapi kompleks untuk diabetes.
Aktiviti fizikal yang kerap membawa kepada peningkatan sensitiviti tisu kepada insulin, dengan itu meningkatkan kesan dan kesan persediaan glukosa.

Bagi pesakit diabetes jenis 2, aktiviti fizikal, bersama dengan pemakanan yang betul, memainkan salah satu peranan utama dalam proses rawatan (pampasan untuk SD2). Keperluan untuk latihan fizikal adalah terhad oleh keamatan mereka. Kekal, tempoh dan jenis latihan harus dibincangkan secara individu dengan doktor yang hadir. Hanya dalam kes ini, anda boleh bergantung pada kesan maksimum kelas tanpa menjejaskan kesihatan.

Juga, latihan memerlukan pemantauan tahap glukosa dalam darah sebelum dan selepas melakukan beberapa latihan. Penunjuk yang terlalu tinggi (di atas 11 mmol/L) adalah kontraindikasi kepada sebarang kerja fizikal.

Pada orang yang menghidap diabetes, hipoglikemia (glukosa darah rendah dalam darah) mungkin berlaku untuk aktiviti fizikal. Dalam kes ini, adalah mustahil untuk memulakan kelas pada perut kosong dengan glikemia <5.5 mmol/L. Untuk mengecualikan kemungkinan hipoglikemia